Sömn under graviditet

Att vara gravid är en otroligt spännande fas i livet som många kvinnor går igenom. Den ger den bästa gåvan man kan få, sitt egna barn, men vägen dit är dessvärre inte helt smärtfri. För många så är sömnen starkt påverkad under graviditeten, detta gäller dock inte alla. Sömnen påverkas bland annat av rastlösa ben, en aktiv och sparkande bebis eller behovet av att kissa ofta. Utöver detta så är det inte helt enkelt att finna en sovställning som passar för just dig och din bebis. Därför har vi på Bedre Nætter valt att skriva en text med avsikt för att hjälpa gravida kvinnor med information och tips som kan underlätta sömnsituationen.

Sömn har bevisats vara en viktig faktor under graviditeten då det inte endast får den blivande mamman att må bättre och orka mer, men dessutom minskar risken för komplikationer vid förlossningen. Att du som gravid kvinna inte alltid kan få den bästa sömnen kan bero på olika saker och vilken trimester du är i. Alla är vi olika och därav är alla graviditeter olika, vissa upplever svårare graviditeter än andra.

Man brukar säga att en graviditet består av tre trimestrar där du som gravid går igenom olika saker för var trimester. För att underlätta så har vi enkelt satt samman vad de vanliga orsakerna kan vara för att du får för lite sömn i var trimester:

Första trimestern (1–3 månader):

  • Frekvent urinering - kan väcka dig om natten
  • Graviditetsillamående - kan väcka dig om natten.
  • Extrem trötthet - kan göra att du som gravid sover om dagen och istället inte sover om natten.
  • Humörsvängningar – kan göra dig bland annat stressad vilket kan resultera i många tankar under natten.

Andra trimestern (4–6 månader):

  • Gastroesofageal refluxsjukdom – halsbränna och sura uppstötningar som i regel är som värst under kvällen och därmed kan påverka nattsömnen.
  • Nästäppa – kan göra det svårt att sova ordentligt.
  • Verklighetstrogna drömmar och mardrömmar – kan störa nattsömnen.

Tredje trimestern (7–9 månader):

  • Rastlösa ben (RLS) – skapar obehag i benen som kan göra det svårt att slappna av och komma till ro.
  • Belastningar på kroppen – kan medföra värk som gör det svårt att somna.
  • Smärtor i bäckenet – när kroppen gör sig klar inför förlossningen så kan dessa smärtor påverka nattsömnen.

Vi kan se att en graviditet medför ofta en rad störningsmoment, som kan påverka din nattsömn. En graviditet är en fantastisk process som ger dig den bästa gåvan du någonsin kommer få, ditt barn, men för många gravida så kan vi se att stadier av graviditeten kan medföra krämpor så som illamående, halsbränna, rastlösa ben och snarkningar. Dessa är för många oundvikliga, därför är det viktigt att du som gravid provar följa några hänvisningar som kan ge dig en bättre nattsömn. Vi har samlat några råd, som borde ge dig en bättre sömnupplevelse under din graviditet.

Sovställningar

Efter veckor in i graviditeten när magen har börjat växa så kan det vara problematiskt att finna en sovställning samt att veta vad som är ”okej” för bebisens skull. Får man sova på mage? Fungerar det att ligga på rygg? Det kan ibland uppstå en rad av frågor och osäkerhet.

När det kommer att sova på magen så handlar det mest om att känna efter, vad fungerar för dig och din bebis? Att ligga rakt på magen när den har vuxit sig stor kan vara att undvikas då det kan bli ett stort tryck på magen och bebisen. Men att istället ligga på mage med ena benet upp, så att man inte hamnar direkt rakt på magen utan mer på sidan, så kan det fungera helt fint så länge du inte känner obehag eller känner att bebisen säger ifrån. Många mammor brukar uttrycka det från egna erfarenheter att bebisen säger ifrån om den inte kan gilla hur den ligger.

Att sova på rygg kan vara svårt för många gravida då det kan göra en yr. Detta på grund av att livmodern, som under graviditeten blivit tyngre, pressar på det stora blodkärlet som löper längs ryggraden och då resulterar i att blodtrycket sjunker. Utöver att det gör mamman svimfärdig så påverkar det även syretillförseln till barnet. Upplever man detta när man ligger på rygg så ska man därför undvika att ligga på rygg överhuvudtaget, inte bara när man sover.

Vad som rekommenderas av många är att sova på sida, detta för att många gravida finner det som en bra sovställning samt att magen får fritt utrymme. Bullra gärna upp med kuddar runt om dig och under magen så kan denna sovställning förhoppningsvis hjälpa dig med att få lite sömn.

Tips till bättre sömn som gravid

Vi har satt ihop några enkla tips för vad som kan underlätta för dig som är gravid.

Undgå att röka och dricka

Detta är för många människor självklart, men trots det vill vi understryka hur viktigt det är att du undgår nikotin och alkohol under din graviditet. Detta kan skada din bebis samt göra det besvärligt för dig att sova.

Skapa den rätta atmosfären i ditt sovrum

Du kommer förmodligen uppleva, att du har det varmare än normalt, när du är gravid. Därför kommer det vara en bra idé, om du försöker att hålla sovrummet svalt och behagligt. Undgå för mycket ljus i rummet och testa att minska ljudnivån, då det kan störa din sömn.

Undgå koffein

Alla drycker som innehåller koffein, kommer störa din sömn. Det gäller kaffe, läsk, energidrycker etc. Undgå detta gärna fullständigt om kvällen innan du ska sova.

Bygg upp en sömnrutin

Det kommer vara en bra idé, om du kan bygga upp en sömnrutin. Du ska testa att sova och gå upp samma tidpunkt varje dag för att skapa en bra sömnrutin som kan hjälpa dig att sova bättre om natten.

Det kommer också vara en bra idé att inte sova för mycket under dagen. Det kommer minska din trötthet om kvällen, om du har sovit flera gånger under dagen.

Ta inte med bekymmer till sängen

Det är viktigt, att du inte tar med bekymmer, frågor eller problemliknande tankar med till sängen. Det kommer störa din nattsömn, om du har för många tankar och bekymmer om allt möjligt. Testa därför att lösa dina bekymmer under dagen eller skriv ner dina tankar innan du går till sängs.

Ta en matbit innan läggdags

Om du väljer att ta en lätt matbit innan läggdags, så kan det hjälpa med att undgå illamående. Det kan rekommenderas att du äter exempelvis lite ost, en smörgås eller tar ett glas varm mjölk.

Sov på din vänstra sida

Det kommer vara en bra idé, om du tränar dig till att försöka sova på din vänstra sida. Detta är speciellt en bra idé under den första trimestern. Att sova på din vänstra sida kommer hjälpa blod-och näringstillförseln till din bebis och livmodern. Det kommer också hjälpa njurarna med att filtrera avfallsämnen och vätskor. Detta kommer is sig hjälpa dig att uppnå en bättre nattsömn.

Använd en graviditetskudde

Det är perfekt att använda en graviditetskudde till den växande magen eller den ömma ryggen, när du ska sova eller bara vila dig, detta för att den ger ett bra stöd till både magen och ryggen.

Vi på Bedre Nætter vill slutligen gärna rekommendera vår Venus ställbara säng, detta då en ställbar säng passar perfekt för dig som är gravid. Det underlättar om du upplever nästäppa eller halsbränna och vill sova lite mer upprätt då det bara är att höja huvudändan med ett knapptryck. Detsamma kommer till fotändan, som du också bara kan höja med ett knapptryck om du har svullna ben och fötter som behöver ligga högt. Dessutom så kan du göra allt detta utan att påverka din parters sovställning.

Skulle du ha några frågor gällande oss och våra sängar på Bedre Nætter, så är det bara att kontakta oss på chatten på hemsidan eller på mailadressen [email protected].